Nawet dzieci wiedzą, że tłuszcze dzielą się na te „dobre” i „złe”. Kluczową kwestią przy ustalaniu diety jest więc doprowadzenie do sytuacji, w której tych pierwszych będzie znacznie więcej. Niektórzy jednak idą o krok dalej i próbują całkowicie wykluczyć produkty zawierające tłuszcz ze swoich jadłospisów. Nie warto przechodzić na aż tak restrykcyjną dietę. Tłuszcze są bardzo potrzebne ludzkiemu organizmowi, a przy tym – paradoksalnie – mogą pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów.
Zdrowe, czyli nienasycone tłuszcze roślinne, które znajdziemy między innymi w oliwie z oliwek czy wielu nasionach, decydują o tym, że możemy się najeść daną potrawą. Rezygnując z tłuszczy doprowadzamy do sytuacji, w której po zjedzeniu nawet obfitego posiłku momentalnie czujemy się głodni. To z kolei sprzyja sięganiu po przekąski i zjadaniu zbyt dużych ilości pożywienia. Wniosek? Nawet dieta redukcyjna powinna uwzględniać udział produktów zasobnych w zdrowe tłuszcze roślinne.
Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie tłuszcz ma kluczowy wpływ na smak potraw, ponieważ jest jego nośnikiem. Dlatego tak bardzo lubimy dania smażone na oleju, smalcu czy maśle, stosujemy tłuste sosy oraz preferujemy potrawy mięsne. Z kolei produkty beztłuszczowe są w smaku jałowe i wybierane tylko przez osoby, które koniecznie chcą schudnąć.
Aby zachować dobry smak potraw, a jednocześnie nie obciążać swojego zdrowia, należy sięgać po tłuszcze roślinne. Zgoda, nie zawsze da się zastąpić np. smalec olejem roślinnym, by uzyskać perfekcyjny, tradycyjny smak, ale jest to pewna alternatywa – na pewno znacznie zdrowsza.
Pamiętajmy również, że produkty, które nam smakują, potęgują uczucie sytości. Aby się o tym przekonać, wystarczy zjeść 2 jogurty beztłuszczowe oraz 2 tradycyjne, a następnie sprawdzić, po jakim czasie najdzie nas ochota na kolejny posiłek.
Jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega, wykazują silne działanie przeciwzapalne. Jest to istotny argument z punktu widzenia zdrowej diety. Kwasy te wspierają również ludzki układ odpornościowy, biorą udział w kluczowych procesach metabolicznych oraz – co również warto podkreślić – stanowią swoistą tarczę obronną przed groźną insulinoodpornością. Z tego powodu zdrowych tłuszczy ze swojej diety absolutnie nie powinny wykluczać osoby znajdujące się w grupie ryzyka zachorowania na cukrzycę.