Dlaczego nie należy całkowicie wykluczać tłuszczu z diety?

Piotr Kowalczyk
29.07.2019

Jednym z najczęściej powielanych mitów dietetycznych jest ten stawiający znak równości między otyłością a spożywaniem tłuszczów. To zbyt daleko idące uproszczenie. Tłuszcze są niezbędnym składnikiem diety i na dłuższą metę nie da się z nich całkowicie zrezygnować. Nie warto nawet próbować, ponieważ świadome spożywanie tłuszczów, zwłaszcza roślinnych, ma wręcz pozytywny wpływ na zdrowie i skuteczność diety redukcyjnej. Jak to możliwe? Wyjaśniamy w naszym poradniku.

Tłuszcze… sycą

Tak, to prawda i jeden z najważniejszych argumentów przemawiających za tym, aby jednak nie wykluczać tych „wstrętnych” tłuszczów ze swojej diety. Każda potrawa zawierająca tłuszcz, czy to roślinny, czy zwierzęcy, jest sycąca, dzięki czemu po zjedzeniu posiłku później odczuwamy chęć na ponowne napełnienie talerza. Dzięki temu rozsądne stosowanie tłuszczów w diecie jest zalecane osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy czy nawet walczącym z otyłością.

Potrawy z tłuszczem są smaczniejsze

Aby się o tym przekonać wystarczy sięgnąć po pierwszy-lepszy produkt typu light, czyli pozbawiony tłuszczu. Nie dość, że będzie on niesmaczny, to jeszcze po zjedzeniu takiego produktu szybko poczujemy chęć na przekąskę. Nie ma w tym żadnej magii. Po prostu tłuszcz jest znakomitym nośnikiem smaku, dzięki czemu tak bardzo lubimy tłuste potrawy. Nie oznacza to oczywiście, że nagle powinniśmy zacząć objadać się golonką i schabowymi. Tłuszcze można włączyć do diety w rozsądny i zdrowy sposób, chociażby dodając oleje roślinne czy oliwę do sałatek warzywnych.

Tłuszcze roślinne są zdrowe

Z tym faktem nie da się dyskutować. Mówimy tutaj oczywiście o tłuszczach zawierających jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3 i omega-6. Na tej liście można umieścić chociażby olej rzepakowy, oliwę z oliwek czy olej z pestek winogron.

Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego wykazują znakomite działanie przeciwzapalne, wzmacniają odporność, neutralizują wolne rodniki, rozpuszczają się w nim witaminy grupy ADEK, zwiększają płodność oraz mają właściwości kosmetyczne. Nie ma więc żadnego logicznego powodu, dla którego trzeba by z nich zrezygnować.

Faktem jest natomiast, że tłuszcze są kaloryczne, dlatego nie należy z nimi przesadzać. W dobrze zbilansowanej diecie nie może ich jednak zabraknąć, co dostatecznie udowodniliśmy w tym poradniku.

Artykuł opracowany przy współpracy z dietadlaserca.pl

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie