Dlaczego biała czekolada uchodzi za niezdrową?

Maciej Piwowski
04.02.2025

Wszyscy lubimy czekoladę, jedni mleczną, inni deserową czy z orzechami. Nie brakuje również amatorów białej czekolady. Warto zatem pochylić się nad znaną opinią, że ta ostatnia jest najgorszym możliwym rodzajem czekolady, przynajmniej z punktu widzenia jej wartości odżywczej. Z czego to wynika? Sprawdź to w naszym poradniku.

Czym różni się biała czekolada od innych?

Biała czekolada swój kolor zawdzięcza temu, że nie zawiera miazgi kakaowej, która jest głównym źródłem cennych składników odżywczych w ciemnych czekoladach. W jej składzie znajdziemy przede wszystkim masło kakaowe, cukry oraz mleko w proszku.

Brak miazgi kakaowej ma jeszcze jedną konsekwencję: biała czekolada nie zawiera flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy obecnych w gorzkiej i mlecznej czekoladzie, które korzystnie wpływają na zdrowie serca i zmniejszają stres oksydacyjny.

Wysoka zawartość cukru

To główny zarzut w kierunku białej czekolady, która rzeczywiście zawiera znaczne ilości cukru, co może przyczyniać się do nadwagi i otyłości, próchnicy oraz zwiększonego ryzyka rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2 – oczywiście przy założeniu, że będziemy spożywać taką czekoladę regularnie.

Biała czekolada zawiera również tłuszcze nasycone, które spożywane w nadmiarze mogą zwiększać poziom cholesterolu.

Brak wartości odżywczych

W porównaniu z gorzką czekoladą o wysokiej zawartości kakao, biała czekolada nie dostarcza znaczących ilości magnezu, żelaza ani przeciwutleniaczy. Jedząc ją przyjmujemy głównie cukier, co w oczywisty sposób nie służy organizmowi.

Wysoka kaloryczność

Biała czekolada jest bardzo kaloryczna, co przy częstym spożywaniu może stanowić poważny czynnik ryzyka nadwagi i otyłości. Bez wątpienia jest to zatem jedna z najmniej zalecanych przekąsek. Dużo lepszym wyborem będzie czekolada gorzka (deserowa), ewentualnie mleczna o wysokiej zawartości kakao lub deserowa z dodatkiem owoców.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie