Zdecydowana większość z nas odgryza końcówkę banana i wyrzuca ją do śmieci. Panuje dość powszechne przekonanie, że jest ona niejadalna, a nawet niezdrowa. To jednak wyłącznie mit. W rzeczywistości zjedzenie końcówki banana niczym nie grozi i spokojnie można spożyć ten owoc w całości (oczywiście bez skórki). Co wiemy o końcówce banana? W jakie mity nie warto wierzyć? Sprawdź w naszym poradniku.
Chyba każdy o tym słyszał, robakami w końcówce banana straszy się też dzieci, ale nie ma w tym ani krztyny prawdy. Zarobaczony banan jest całkowicie niezdatny do jedzenia. Robaki nie upodobały sobie specjalnie akurat końcówki, dlatego nie trzeba się tym w ogóle przejmować.
To także tylko mit. Można się spotkać z twierdzeniem, że końcówka banana zawiera cysty ogoniastka jelitowego, który wywołuje lambliozę, ale to nie zostało nigdy potwierdzone. Zjedzenie końcówki nie spowoduje więc żadnych rewelacji żołądkowo-jelitowych.
Wynika to prawdopodobnie z jej mało apetycznego wyglądu. Końcówka jest zwykle czarna, ale okazuje się, że właśnie dlatego powinniśmy ją zjadać! Im ciemniejszy banan, tym bardziej dojrzały, a więc i zdrowszy. Zjedzenie końcówki owocu na pewno nikomu nie zaszkodzi, natomiast pozwoli zintensyfikować korzyści ze spożycia banana.
Warto wiedzieć, że dojrzałe banany, w tym ich końcówki, zawierają mnóstwo dobroczynnych składników, w tym potas, magnez, fosfor, wapń, witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, niacynę oraz witaminę B6).
Banany są dobrym wyborem dla osób będących na diecie redukcyjnej, ponieważ 100 g tego owocu zawiera tylko około 90 kilokalorii. Bardzo wskazane jest włącznie bananów do jadłospisu osób chorujących na nadciśnienie, wrzody żołądka oraz choroby psychiczne.
Uwaga
Z bananami powinni natomiast uważać cukrzycy, ponieważ owoce te mają dość wysoki indeks glikemiczny wynoszący 60.
Podsumowując: końcówkę banana można jak najbardziej jeść. Dużo ważniejsze jest natomiast to, aby pamiętać o umyciu owocu przed obraniem oraz bezpośrednio przed zjedzeniem.