Kto z nas choć raz nie jadł czereśni? Ich smak kojarzy się z dzieciństwem, wizytami na wsi, gdzie można było do woli zrywać owoce prosto z drzewa. Czasy się niestety zmieniły i dziś czereśnie zaczynają uchodzić za produkt niemalże luksusowy (są bardzo drogie). Mimo to warto włączyć je do swojej letniej diety, a dlaczego, o tym przeczytasz już w naszym poradniku.
Na tle wielu innych popularnych owoców wypadają pod tym względem bardzo korzystnie. 100 gramów czereśni dostarcza nam około 60 kilokalorii, co jest dobrym wynikiem. Oczywiście nie zapominajmy, że czereśnie zawierają sporo cukru, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej czy chore na cukrzycę nie powinny przesadzać z ilością tych pysznych owoców.
Czereśnie należą do grupy owoców szczególnie zasobnych w antyoksydanty. Ich jedzenie ma zbawienny wpływ na stawy, a także przyspiesza regenerację organizmu i usuwanie toksyn. Dlatego porcja czereśni czy wypicie szklanki soku czereśniowego są świetnym pomysłem na szybkie nawodnienie organizmu po treningu.
Oczywiście nie jest to dobra informacja dla osób, które muszą ograniczać potas w diecie. Jeśli jednak ten problem Ciebie nie dotyczy, to wysoka zawartość potasu w czereśniach może mieć zbawienny wpływ na Twoje zdrowie. Jedzenie czereśni jest zalecane m.in. w stanach wysokiego ciśnienia krwi i chorób serca.
Zaskakującą informacją dla wielu osób może być ta, że czereśnie są bogatym źródłem melatoniny, potocznie nazywanej hormonem snu. Zjedzenie porcji czereśni wczesnym wieczorem, na około 2 godziny przed położeniem się do łóżka, powinno ułatwić Ci zaśnięcie oraz zagwarantować spokojny, regeneracyjny sen.
Dodatkowo warto wspomnieć, że czereśnie zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jaj witamina C, beta-karoten czy polifenole. Wszystkie wymienione argumenty powinny Cię zatem przekonać do tego, aby w sezonie sięgać po te owoce, nawet pomimo ich wysokiej ceny.