Co warto wiedzieć o batatach?

Mateusz Nowak
30.03.2020

Bataty, nazywane potocznie „słodkimi ziemniakami”, nigdy nie zrobiły w naszym kraju większej kariery. Dość rzadko widuje się je na stołach w polskich domach, co wcale nie wynika tylko z ceny produktu – wyraźnie wyższej niż ta, jaką trzeba zapłacić za tradycyjne ziemniaki. Jeśli jednak szukasz odmiany i chcesz wprowadzić nowe produkty do swojego jadłospisu, koniecznie przetestuj bataty. Sprawdź, dlaczego warto dać im szansę.

Czy bataty tuczą?

Można się spotkać z taką opinią, która w ogólnym rozumieniu jest uzasadniona właśnie wyraźnie słodkim smakiem tego warzywa. Okazuje się jednak, że bataty wcale nie są bardzo kaloryczne. 100 gramów tego warzywa dostarcza organizmowi około 86 kilokalorii. To więcej niż tradycyjne ziemniaki (około 79 kilokalorii), ale nie na tyle, aby osoby będące na diecie redukcyjnej musiały całkowicie zrezygnować z batatów.

Warto natomiast pamiętać, że bataty zawierają sporo węglowodanów. Jeśli więc chcesz schudnąć, to nie opieraj na nich swojego jadłospisu. Bataty mogą jednak stanowić urozmaicenie w domowej kuchni, na przykład serwowane 1-2 razy w tygodniu.

Bogate źródło beta-karotenu

Zdecydowanie największą zaletą batatów ze zdrowotnego punktu widzenia jest właśnie to, że zawierają one mnóstwo prowitaminy A, czyli popularnego beta-karoteny. Czym właściwie jest beta-karoten? To silny przeciwutleniacz, czyli inaczej antyoksydant. Ten składnik ma właściwości oczyszczające organizm z wolnych rodników, będących jednym z czynników nowotworowych. Ponadto prowitamina A ma rewelacyjny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.

Zawierają sporo witaminy B6

Bataty, jak większość warzyw skrobiowych, są cennym źródłem witaminy B6, która jest nam praktycznie niezbędna do życia. Naukowcy obliczyli, że dorosły człowiek potrzebuje dziennej dawki witaminy B6 na poziomie około 2 miligramów. Witamina ta redukuje zmęczenie, jest bardzo pomocna w sytuacjach stresowych, minimalizuje efekt odkładania się toksyn w organizmie i ma potwierdzone działanie przeciwmiażdżycowe.

Ponadto bataty są bogatym źródłem skrobi, błonnika pokarmowego oraz potasu, który odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi. Są to wystarczające argumenty, aby przynajmniej raz na jakiś czas zastąpić zwykłe ziemniaki ich słodszym odpowiednikiem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.