Bakalie o właściwościach antynowotworowych – włącz je do swojej diety!

Antoni Kwapisz
21.09.2021

Bakalie stanowią bardzo cenny składnik diety. Zawierają mnóstwo błonnika, świetnie maskują głód, mogą więc stanowić zdrową przekąskę i fajną alternatywę dla słodyczy. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że wiele rodzajów bakalii ma także właściwości antynowotworowe, co stanowi dodatkowy powód, dla którego warto po nie sięgać. W naszym poradniku wymieniamy bakalie, które pod tym względem wypadają najkorzystniej.

Figi

Przepyszne owoce, które nie są już tak trudno dostępne w naszym kraju, są szczególnie rekomendowane osobom zagrożonym rakiem jelita grubego lub już zmagającym się z tą chorobą. Warto jeść zarówno figi świeże, jak i suszone. Stanowią one bogate źródło nierozpuszczalnego błonnika, który często jest nazywany naturalną miotełką dla ludzkiego organizmu. Zawierają również luteolinę, czyli flawonoid wykazujący działanie przeciwzapalne oraz neutralizujący wolne rodniki – jeden z głównych czynników nowotworowych.

Migdały

Lubiane orzechy, jak wykazały badania, także mogą i powinny stanowić składnik diety minimalizującej ryzyko zachorowania na nowotwory. Szczególnie dotyczy to osób, które znajdują się w grupie ryzyka raka piersi, jelita grubego oraz prostaty. Migdały zawierają fitosterole, które mają silne właściwości antynowotworowe.

Pistacje

Orzechy te są bogate w gamma-tokoferol, czyli najważniejszą formę witaminy E, która jest silnym antyoksydantem. Bierze więc udział w procesach przeciwdziałania rozwojowi choroby nowotworowej. Dodatkowo pistacje wspierają działanie układu krążenia i układu oddechowego, dlatego warto po nie sięgać w formie zdrowej przekąski.

Rodzynki

Zdecydowanie najpopularniejsze bakalie w naszym kraju także zawierają składniki o działaniu antyoksydacyjnym, tym samym zmniejszając ryzyko zachorowania na raka. Z rodzynkami nie należy natomiast przesadzać – są kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny sięgać po nie tylko okazjonalnie.

Jagody goji

Do niedawna egzotyczne, dziś dość łatwo dostępne w naszym kraju, szczególnie w różnego rodzaju mieszankach bakaliowych. Jagody te są bogatym źródłem witaminy C, czyli silnego antyoksydantu o właściwościach antynowotworowych.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.