Arabika czy robusta – która kawa jest zdrowsza?

Krzysztof Jagielski
03.03.2025

 

Przy wyborze gatunku kawy zwykle kierujemy się wyłącznie preferencjami smakowymi. Tymczasem ciekawym zagadnieniem jest to, czy istnieją jakieś różnice zdrowotne między arabiką i robustą, czyli dwoma najpopularniejszymi gatunkami kawy. Tego już dowiesz się z naszego poradnika.

Zawartość kofeiny

Robusta zawiera więcej kofeiny (ok. 2-2,7%) niż arabika (ok. 1-1,5%), co jest o tyle istotną informacją, że kofeina jest substancją uzależniającą i silnie pobudzającą. Z tego powodu osoby znerwicowane i cierpiące na zaburzenia pracy układu sercowego, powinny raczej skłaniać się ku arabice.

Zawartość przeciwutleniaczy

Można się spotkać z opinią, że arabika to zdrowszy gatunek kawy. Ten pogląd opiera się na zwiększonej zawartości antyoksydantów, w tym kwasu chlorogenowego, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami i może wspierać zdrowie serca.

Robusta z kolei, choć zawiera więcej kwasów fenolowych, ma wyraźnie słabsze działanie przeciwutleniające.

Wpływ na trawienie

Robusta to gatunek kawy o wyższej zawartości kwasów, a to oznacza, że może być bardziej drażniąca dla żołądka. Osoby wrażliwe powinny więc raczej kierować się w stronę kaw z przewagą lub zawierających wyłącznie arabikę, która po prostu jest łagodniejsza.

Podsumowując: za zdrowszy gatunek kawy rzeczywiście może uchodzić arabika, przy czym to robusta ma lepsze właściwości pobudzające. Wybór zależy więc od tego, czego tak naprawdę oczekujesz od kawy i jak obficie ją pijesz.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie