11 skutecznych sposobów na zdrową dietę – stosuj je, aby nie dopuścić do otyłości!

Maciej Piwowski
07.03.2016

Otyłość jest chorobą cywilizacyjną. Cierpią na setki milionów ludzi na całym świecie. To nie tylko defekt estetyczny, ale także źródło ogromnych problemów zdrowotnych. Otyłość w prostej linii prowadzi do chorób układu krążenia, stawów, a także chorób psychicznych. Jak z nią walczyć? Podstawą jest odpowiednia dieta. Tutaj idealnie sprawdza się stara zasada, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Poznaj 11 skutecznych sposobów na zdrową dietę, które pomogą Ci uniknąć otyłości.

  1. Jedz często, ale mało – klasyczna zasada głosi, że powinniśmy spożywać 5-6 niewielkich posiłków w ciągu dnia, dostosowanych energetycznie do naszej aktywności. Jeśli prowadzisz siedzący tryb życia, nie potrzebujesz aż tylu kalorii, ile jest niezbędne sportowcowi czy pracownikowi fizycznemu.
  2. Pij dużo wody – woda oczyszcza organizm z toksyn i świetnie reguluje metabolizm. Dlatego musisz pić przynajmniej 2 litry czystej wody dziennie. Nie zastępuj jej słodzonymi napojami i sokami! Jeśli dopadnie Cię głód, wypij szklankę wody – poczujesz się syty.
  3. Zrezygnuj z cukru – ten służący do słodzenia herbaty czy kawy naprawdę nie jest Ci potrzebny. Zapotrzebowanie organizmu na cukier jest niewielkie, dlatego spokojnie dostarczysz tę niezbędną porcję jedząc owoce. Odzwyczaj się od słodzenia kawy, a wtedy naprawdę docenisz jej aromat i smak.
  4. Zapomnij o tłuszczach zwierzęcych – ludzki organizm najlepiej przyswaja tłuszcze roślinne, te zwierzęce są natomiast odkładane i powodują zwiększenie ryzyka otyłości. Zrezygnuj więc z jedzenia smalcu, wędlin, boczku czy tłustych mięs.
  5. Nie smaruj chleba margaryną – jeśli już musisz smarować pieczywo, wybieraj naturalne, wysokojakościowe masło. Margaryna to ogromny zbiór substancji chemicznych, które zaburzają metabolizm.
  6. Smaż na dobrej jakości oleju roślinnym – smażone potrawy nie są idealnym produktem żywnościowym, ale trudno z nich zrezygnować. Dlatego lepiej do smażenia używaj oleju roślinnego. Idealny będzie lniany, bogaty w cenne kwasy. Absolutnie unikaj smażenia na margarynie czy tym bardziej smalcu.
  7. Zrezygnuj z cukrów prostych – czyli tych obecnych w słodyczach. Jeśli przestaniesz je jeść, to szybko zauważysz pozytywne efekty wchodząc na wagę, a w dodatku odczujesz to w portfelu. Jeśli nie możesz zrezygnować z cukru do słodzenia herbaty czy kawy, wybieraj cukier trzcinowy zamiast białego.
  8. Ogranicz spożycie alkoholu – alkohol jest potężną bombą kaloryczną, szczególnie piwo i wódka. Nie musisz z niego całkowicie rezygnować, ale pij tylko okazjonalnie, a nie codziennie czy co weekend.
  9. Zmień nawyki kulinarne – lubisz smażone potrawy? Pyszne są te gotowane na parze czy grillowane! To, że nie wyobrażasz sobie życia bez kotleta w panierce jest wyłącznie efektem przyzwyczajenia. Wprowadź do swojej kuchni nowe techniki gotowania, baw się, eksperymentuj, korzystaj z doskonałych przepisów. Świetny smak potraw można osiągnąć bez smażenia i dodawania chemicznych polepszaczy.
  10. Białe pieczywo zastąp ciemnym – ciemny chleb jest bogaty w minerały, a przede wszystkim błonnik zawarty w ziarnach. Dostarczając go do swojego organizmu regulujesz metabolizm i ograniczasz ryzyko dolegliwości gastrycznych. Ciemne pieczywo jest lepiej trawione i przyswajane przez układ trawienny.
  11. Ogranicz stosowanie soli – sól zatrzymuje w organizmie wodę, co może prowadzić do nadciśnienia i obrzęków. Używaj soli, ale w mniejszych ilościach – odkryj nowe przyprawy, które poprawią smak potraw!

Zdrowa dieta, oparta o wymienione przez nas zasady, jest podstawą higienicznego stylu życia i gwarancją, że nie padniesz ofiarą otyłości. Jej wprowadzenie do kuchni nie jest wcale trudne ani kosztowne – wystarczy spróbować!

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie