Jakie pieczywo nie ma glutenu? Chleb bezglutenowy Schar

Mateusz Nowak
27.02.2024

Nietolerancja glutenu to problem, który dotyczy coraz większej liczby Polaków, stąd rośnie zainteresowanie produktami bezglutenowymi, a w szczególności pieczywem. Dobrym przykładem jest chleb bezglutenowy Schar, przeznaczony przede wszystkim dla osób, które nie mogą jeść zwykłego białego pieczywa. Jakie typy chleba bezglutenowego Schar cieszą się największym zainteresowaniem? Z jakich składników w ogóle produkowane jest tego rodzaju pieczywo?

 Z czego produkowany jest chleb bezglutenowy?

Przed przedstawieniem najpopularniejszych wariantów chleba bezglutenowego Schar warto wyjaśnić, z czego jest produkowany tego rodzaju produkt spożywczy. Do wypiekania bezglutenowego pieczywa można użyć mąki kukurydzianej, ryżowej, jaglanej, owsianej, gryczanej, sojowej amarantusa lub prosa. Nie można natomiast używać pszenicy, jęczmienia oraz żyta (składniki te stanowią podstawę standardowego pieczywa z glutenem). Czy chleb bezglutenowy jest smaczny? W opinii wielu osób, które zrezygnowały ze spożywania zwykłego pieczywa, chleb bez glutenu rewelacyjnie sprawdza się jako baza śniadań oraz kolacji. Urozmaicony zdrowymi dodatkami i podawany w różnych odsłonach, smakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom.

Chleb bezglutenowy Schar

Schar to marka produkująca żywność bezglutenową doskonale znana osobom chorym na celiakię, zmagającym się z nadwrażliwością lub alergią na gluten. Jednym z najpopularniejszych produktów tej firmy jest chleb bezglutenowy Schar . Pieczywo to jest cenione przez klientów za wysokie walory smakowe i bezpieczny skład. Nie zawiera jajek, mleka ani skrobi pszennej, dzięki czemu nie przyczynia się do nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego, z jakimi zmaga się wiele osób po spożyciu pieczywa z glutenem. 

Jaki chleb bezglutenowy Schar wybrać?

Na sklepowych półkach dostępne są przeróżne rodzaje chleba bezglutenowego Schar. Jaki typ warto wybrać? To dość indywidualna kwestia, wszystko zależy od kulinarnych preferencji kupującego. Wiele osób wybiera wiejski chleb bezglutenowy Schar, który ma ciemne kromki urozmaicone nasionami lnu i prosa. Świetnie smakuje z plasterkiem pomidora, rzodkiewką i szczypiorkiem. Dużą popularnością cieszy się też bezglutenowy chleb na zakwasie Sauerteigbrot z chrupiącą skórką. Można przygotować pyszne i pożywne kanapki, dobierając do tego rodzaju pieczywa wędlinę, ser i sałatę masłową. Kolejna propozycja marki Schar, to chleb biały Pan Blanco, w skład którego wchodzi m.in. skrobia ryżowa i mąka kukurydziana. Przypadnie do gustu zwolennikom tradycyjnego jasnego pieczywa. Najlepiej smakuje w duecie z papryką, cukinią i serkiem wiejskim. Wiele osób chętnie spożywa biały chleb bezglutenowy Schar z jajkiem. Równie dobrze może być traktowany jako dodatek do rozgrzewających dań jednogarnkowych takich jak np. leczo, fasolka po bretońsku, czy bigos. 

Gdzie można kupić chleb bezglutenowy Schar?

Wiele osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z dietą bez glutenu, nie wie, gdzie można kupić produkty spożywcze pozbawione mieszaniny białek zbóż. Otóż chleb bezglutenowy Schar można kupić w sklepach stacjonarnych ze zdrową żywnością, jak i sklepach internetowych, które często zachęcają klientów niższymi cenami oraz bogatszym wyborem. Poza tym zakupy pieczywa bezglutenowego z dostawą do domu są bardzo wygodnym rozwiązaniem - to duża oszczędność czasu. Warto wspomnieć, że wiele sklepów internetowych z żywnością bezglutenową oferuje darmową wysyłkę produktów, jeśli klienci Przed zakupem chleba warto porównać ceny w przynajmniej dwóch różnych miejscach, aby wybrać najkorzystniejszą opcję. 

Komunikat prasowy

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie